Taxi Langedijk

Broek op Langedijk - Noord Holland

Broek op Langedijk heette ooit gewoon weg Broek. Die plaatsnaam duidt op plaats in moerasachtig land dat laag gelegen was, 'op Langedijk' wijst naar het feit dat de plaats op en aan de dijk die de langedijk werd genoemd, het was zoals de naam al aangeeft een vrij lange dijk. De plaatsnaam komt in de 12e eeuw voor als Broec, in 1424 als Broeck opten dijck en 1639 als Brock Langhendyck. Broek op Langedijk maakt deel uit van de dorpenstad Langedijk. Broek op Langedijk was van 1810 tot 1941 een zelfstandige gemeente.

De dorpen Broek, Zuid- en Noord-Scharwoude hadden als bijnaam 'Het rijk der duizend eilanden'; die naam is nu vereeuwigd in de naam van een nieuwbouwwijk. Ten tijde van de varkenspest in de 13e eeuw besloot men om de dieren in quarantaine te stellen. Dit deden de boeren door aparte eilanden te maken. De vruchtbare grond die men overhield bij het maken van de sloten werd gebruikt om het land op te hogen. De verhoging van de vruchtbaarheid was een belangrijke reden om dit eilanderijk te creëren. Elk eiland heeft een aparte naam.

(Kerkje in Zuid Scharwoude)

Taxi Tervoort Langedijk - Kerkje

(Broekerveiling)

Taxi Tervoort Langedijk - Broekerveiling

In 1887 is in Broek op Langedijk de eerste groenteveiling bij afslag ontstaan, tevens de oudste van Europa, eerst in de open lucht, kort daarna in een houten gebouw waar de skuiten met kool doorheen konden varen. Sinds jaren '80 is de veiling als bedrijf opgenomen in wat later de Greenery werd. Het gebouw is zonder veel aanpassingen tot veiling museum geworden, Broeker Veiling.

Broek op Langedijk heeft een hervormd kerkje (16e eeuw) en museum de Broeker Veiling, de oudste groenteveiling ter wereld met als bijzonderheid dat het een doorvaarveiling is. Verder staat buiten het dorp een poldermolen. In 1793 woedde er in Broek op Langedijk een grote brand. Hierbij gingen meer dan 40 huizen verloren, rondom de hervormde kerk. Zes jaar later werd de kerk gebruikt door de Fransen gebruikt als paardenstal, omdat in het niets was gelegen, tijdens de Bataafse Revolutie/Frans-Bataafse tijd. Na de oorlog werden de huizen en gebouwen, waaronder het raadhuisje, een school en herberg herbouwd.

Handige links:

www.broekerveiling.nl

www.wikipedia.org

www.gemeente-langedijk.startpagina.nl

www.gemeentelangedijk.nl

Onze centrale kunt u bereiken op 072-220 1393 of u kunt een email sturen naar info@taxitervoort.nl.

Op onze taxiritcalculator kunt u snel en eenvoudig de prijs van uw taxirit naar Langedijk.

   

(Duizend Eilanden)
Voor een betrouwbare en professionele taxi in Broek op Langedijk, Noord of Zuid- Scharwoude. Taxi Tervoort Alkmaar!

Komt u aan op station Alkmaar en wilt u met onze taxi naar de Broekerveiling of de Roode Leeuw? Reserveer een taxi bij Taxi Tervoort Alkmaar en wij zorgen dat er op het station in Alkmaar een taxi voor u klaar staat die u direct naar uw verblijfplaats in Langedijk brengt.  Wilt u een taxi in Broek op Langedijk?©antervoort@TTA

Professioneel personenvervoer met oog op kwaliteit.


Taxi Tervoort Alkmaar